Over Rodenburg

Over Rodenburg

KC Rodenburg is opgericht op 4 juli 1969 door de fusie van twee korfbalverenigingen, te weten U.D.I. uit Tolbert en U.N.A. uit Leek. Dat betekent dat KC Rodenburg in 2019 haar 50-jarig bestaan mocht vieren. Onze club heeft door een grote betrokkenheid van de leden en de ouders van jeugdleden veel gerealiseerd op het gebied van de accommodatie. We beschikken over een eigen kantine, eigen kleedkamers en eigen kunstgrasvelden.

KC Rodenburg is aangesloten bij het KNKV (Koninklijk Nederlands Korfbal Verbond). We hebben 3 seniorenteams,  3 jeugdteams, 6 jeugdcombiteams met KV Sparta en KV OWK en we hebben een Kangoeroeklup voor kinderen van 3 tot 6 jaar.

Naast het korfbal organiseert onze club veel leuke en gezellige activiteiten voor alle leden, ouders van leden, broertjes en zusjes en geïnteresseerden. Zo kennen we bijvoorbeeld het jaarlijkse themafeest voor jong en oud, de uitdagende pietentraining, de pubquiz, clubavonden met een muziekthema, het Bal’tje prik’n schottoernooi, het jeugdkamp en altijd een gezellige seizoensafsluiting.

Hoe onze vereniging bestaat? Dankzij leden, ouders, betrokkenen, trainers, scheidsrechters of op andere wijze geïnteresseerden. En natuurlijk: ook door sponsoren. Zij zorgen voor de bal, de shirts, het clubblad, dat we toernooien kunnen spelen en nog veel meer. Met elkaar zijn wij KC Rodenburg, waar plek is voor iedereen. Wij zijn een vereniging van en voor de leden. Alleen samen kunnen wij als vereniging succesvol en actief blijven, waarbij ieders hulp meer dan welkom én nodig is.

Waar staan wij voor

Het belangrijkste uitgangspunt van onze club is dat iedereen – van jeugdlid, ouder tot aan sponsor – zich thuis voelt bij KC Rodenburg. Ongeacht je rol binnen de club, willen we het leuk hebben met elkaar en vinden wij de onderlinge sociale verbondenheid erg belangrijk. Gezelligheid, gelijkwaardigheid, gezamenlijkheid en het familiegevoel zijn voor ons belangrijke kernwaarden.

KC Rodenburg wil graag dat alle leden plezier beleven aan de korfbalsport, door zelf deel te nemen als speler aan het spel, maar het kan ook in de rol van trainer/coach, begeleider of supporter. We streven ernaar dat iedereen zo veel mogelijk op zijn eigen niveau kan korfballen. Sommige teams spelen prestatiegericht, andere meer recreatief. Teamsport houdt ook in dat er op je gerekend wordt. Voor alle teams geldt dat plezier en gezelligheid een belangrijk element is.

Over korfbal

Korfbal is ontstaan in Nederland en heeft zich internationaal en als topsport ontwikkeld. De sport wordt inmiddels in 69 landen gespeeld en TeamNL Korfbal vormt de absolute wereldtop.

De korfbalcompetitie wordt zowel buiten op (kunst-)gras, als binnen in een sporthal gespeeld. Je speelt in 1 seizoen namelijk een buiten- en een binnencompetitie.

  • Van september t/m oktober speel je buiten op het veld het eerste deel van de veldcompetitie.
  • Van november t/m maart speel je in de zaal de complete zaalcompetitie.
  • Van april t/m mei speel je het tweede deel van de veldcompetitie buiten op het veld.

Korfbal is een gemengde sport. Dat betekent dat je bij korfbal met mannen & vrouwen en jongens & meisjes in 1 team speelt. Iedereen is gelijk.

Bij korfbal ben je niet alleen spits om te scoren en heb je niet één vaste positie in het spel. Het is een echte allround sport, je moet kunnen aanvallen en verdedigen. Om dit goed te doen, moet je goed kunnen vangen en gooien, vrijlopen en springen onder de korf (rebounden) om de bal in het spel te houden. Korfbal vraagt inzicht in het spel, techniek maar ook een goede motoriek. Bij onze club trainen we elke week om hier steeds beter in te worden.

 Bij korfbal hebben we verschillende leeftijdsklassen:

  • Kangoeroes van 3 t/m 5 jaar (lees alles over de Kangoeroeklup op deze website)
  • Pupillen van 6 t/m 11 jaar
  • Aspiranten van 12 t/m 15 jaar
  • Junioren van 16 t/m 18 jaar
  • Senioren vanaf 19 jaar

De Spelregels

Op de website www.knkv.nl vind je de spelregels terug.
Tijdens de trainingen en in de wedstrijden wordt geleerd hoe je de spelregels moet toepassen. Veel scheidsrechters/spelleiders besteden er bij jeugdige spelers extra aandacht aan door uit te leggen waarvoor ze fluiten.

Trainingen bij Rodenburg

Korfbal is een behendigheidssport. Hoe vaker je traint hoe beter het gaat. Bij onze club traint de jongste jeugd 1 keer in de week. De oudere jeugd traint 2 keer in de week. In de senioren wordt er door de eerste selectie 2 keer in de week getraind. De tweede selectie traint 1 keer per week.

Trainers rekenen op jullie komst en passen de trainingen aan op het aantal personen dat komt. Kun je echt niet komen, bel of mail dan tijdig af. De training gaat vrijwel altijd door. Zorg voor een regenjack bij regenachtig weer. Als de training vervalt krijg je tijdig bericht.

Daarnaast probeert de Technische Commissie van onze vereniging de trainingsschema’s goed op elkaar af te stemmen zodat je geen twee dagen achter elkaar traint en de trainers van de jeugdteams het kunnen combineren met de trainingen van het team waar ze zelf in spelen. Op het veld is meer vrijheid voor de trainers om de trainingstijden zelf in te delen dan in zaal waar we afhankelijk zijn van de uren die we kunnen inhuren.

Competitie bij Rodenburg

Bij Rodenburg spelen we de competitie op zaterdag. We starten met de wedstrijden van de jongste jeugd en eindigen met de wedstrijden van de senioren. Op deze dag zijn ook ouders en andere vrijwilligers in actie met het draaien van kantinediensten en het fluiten van wedstrijden. Jeugd kan zich deze dag, naast het aanmoedigen van wedstrijden, zowel binnen als buiten vermaken met spelletjes, tekenspullen, tafelvoetbal, een klimtoestel met schommels, tafeltennis en natuurlijk met korven en ballen. Kortom, op zaterdag staat alles en iedereen in het teken van korfbal en dan is onze vereniging één grote en gezellige familie.

Spelers mogen aan de korfbalcompetitie deelnemen vanaf de dag dat ze de leeftijd van vijf jaar bereiken. Als je deelneemt aan de competitie word je bondslid van het KNKV. De bondscontributie is inbegrepen bij de contributie die je 4 keer per seizoen aan Rodenburg betaalt. Rodenburg draagt de bondscontributie af aan het KNKV. Als bondslid word je aangemeld in Sportlink en krijg je een digitale pas. Deze pas is het bewijs dat je lid bent en competitiewedstrijden mag spelen.

Alle gegevens over de wedstrijden, zoals het programma, de uitslagen en de standen, zijn terug te vinden op de website van het KNKV: www.knkv.nl of op de KNKV-app die je kunt downloaden.

Vervoer bij Rodenburg

Veiligheid staat voorop! Als we uitwedstrijden spelen, rijden we in auto’s naar de wedstrijd toe. Bij de senioren wordt dit door de teams zelf geregeld. Bij de jeugd rijden de ouders van de kinderen bij toerbeurt. Hiervoor wordt een rijschema gemaakt. Kun je niet rijden, dan kun je ruilen met andere ouders. Vanwege de aansprakelijkheid is het verplicht dat elk kind in een gordel zit als we met de auto gaan. We vertrekken samen en we komen samen weer thuis.

Vriendjes en vriendinnetjes

Je mag altijd een vriendje of vriendinnetje meenemen naar de training of naar een gezellige activiteit. Laat dit van tevoren even weten, dan kunnen we er rekening mee houden zodat alle vriendjes en vriendinnetjes zich welkom voelen bij onze club.

Onze nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws binnen en buiten onze club.  Deze digitale brief wordt opgesteld door de PR- commissie en ontvang je op het mailadres wat bij de club bekend is.

Hoe word je lid van KC Rodenburg?

Bij Rodenburg mag je altijd een paar keer meetrainen om te kijken of deze mooie veelzijdige sport bij jou past. Als dat zo is, kun je lid worden van Rodenburg. Dit doe je door het aanmeldingsformulier op deze website in te vullen en een pasfoto te sturen naar de Technische Commissie (tc@kcrodenburg.nl). De Technische Commissie van Rodenburg zal contact met je opnemen wanneer je aanmelding binnen is.